Search This Blog

Monday, January 02, 2017

Spesies Pokok Tiin

Spesies Pokok Tiin
Spesies batang berbelang selalunya akan menghasilkan buah yang kulit berbelang.

Ada yang memanggilnya dengan istilah/perkataan varietas, ada yang memanggilnya varieti tetapi bila saya rujuk kepada Pusat Rujukan Persuratan Melayu, yang keluar ialah istilah/perkataan SPESIES. Spesies bermaksud : 
 1. Istilah golongan haiwan, tumbuh-tumbuhan dan lain-lain yang mempunyai ciri yang sama.
 2. Golongan benda (binatang, tumbuh-tumbuhan, dll) yang mempunyai sifat yang sama atau bersamaan bangsa, jenis.
So mulai hari ini tobat dah tidak mahu lagi guna istilah varieti atau varietas untuk merujuk kepada jenis-jenis bangsa pokok tiin.

Sebagaimana yang saya jelaskan dalam artikal terdahulu dibawah tajuk : sop penanaman pokok tiin untuk newbie dan boleh ke pokok tiin hidup di malaysia, saya ada menerangkan tentang jenis-jenis pokok tiin yang datang dari famili atau genus yang berbeza. Antaranya ialah :
 1. 14 jenis pokok ara di negara kita diantaranya ialah ara sungai , ara telinga gajah dan ara mekah.
 2. Caprifig 
 3. San pedro 
 4. Smyrna
Caprifig, San pedro dan Smyrna memerlukan proses pendebungaan yang dilakukan oleh agen seperti wasp oleh itu buahnya tidak akan masak ataupun pokoknya tidak akan berbuah di negara kita.  Pada artikal ini, kita hanya hanya memberi tumpuan kepada pokok tiin yang dikenali sebagai ficus carica atau common figs iaitu pokok tiin yang sesuai ditanam dinegara kita.

Rupa-rupanya ada seribu lebih spesies pokok tiin (ficus carica atau common figs) yang telah dibawa masuk ke negara ini.  Tidak perlulah untuk saya menyenaraikan kesemua seribu lebih jenis spesies ini.  Cukuplah saya printscreen beberapa nama spesies dan harga pasaran (pada ketika di printscreen) dan saya bahagikan kepada 3 harga iaitu harga keratan, tut dan anak pokok.

Contoh Spesies dan Harga Keratan
Contoh Spesies dan Harga Keratan
Contoh Spesies dan Harga Tut
Contoh Spesies dan Harga Tut

Contoh Spesies dan Harga Anak Pokok
Contoh Spesies dan Harga Anak Pokok
Kesimpulannya :
 • Pastikan dulu samada anda hendak membeli keratan, tut atau anak pokok.
 • Harga keratan, tut dan anak pokok adalah berbeza.
 • Harga anak pokok tiin berbeza antara satu spesies ke satu spesies.
 • Ada anak pokok yang berharga rm50 dan ada anak pokok yang beharga RM4k.
 • Sebelum membeli keratan, tut atau anak pokok, sila jangan segan silu untuk bertanyakan sumber induk pokok tiin yang akan anda beli.
 • Kalau rajin tanyakanlah samada ada atau tidak gambar pokok induk dan buahnya.  Jika penjual anda menjawab "tidak ada", bermakna anda sedang mengambil resiko yang tinggi untuk menerima keratan, tut atau anak pokok yang berkemungkinan salah identiti, berpenyakit, tidak berbuah atau buah tidak masak.
 • Harga anak pokok bergantung kepada banyak faktor seperti nama spesies, negara asal, warna kulit, rasanya, warna isi dan kerajinannya berbuah.
 • Ada buah yang masak dengan warna kulit hitam, biru, merah, purple, kuning, berbelang hijau kuning dan hijau.
 • Harga anak pokok sepatutnya ditentukan oleh pasaran ekonomi yang bebas.  Semakin banyak penawaran akan menjatuhkan harga pokok dan sebaliknya semakin tinggi permintaan akan meninggikan harga.
Nasihat saya kepada anda yang baru hendak menanam pokok tiin ialah kenali nama spesies pokok tiin yang anda hendak beli dengan bertanya kepada penjualnya.  Mintalah nasihat kepada mereka (seller) mengenai penjagaannya.  Selidik dahulu jenis yang hendak dibeli, takut-takut anda terbeli pokok tiin yang takkan berbuah atau buahnya tidak akan masak!

Spesies Black Jack