Search This Blog

Sunday, January 22, 2017

Guardian Of my Fig's

Guardian Of my Fig's
(Asian Ant Mantis)

Semut????
Bersua kembali bersama Laman Tiin Wanzai.  Pengalaman peribadi saya dalam menanam pokok tiin di sekitar rumah.  Saya merasa amat bersyukur dan bertuah kerana pokok tiin induk spesis 'black jack' yang ditanam ditepi rumah saya rupa-rupanya ada 'penunggu'.

Sebagaimana yang sedia maklum memang setiap hari kita penanam pokok tiin ini akan menjengah pokok tiin kita pagi petang siang dan malam.  Saya dapati terdapat 4 hingga 5 jenis semut yang datang kepada pokok tiin saya samada masuk ke dalam tanah, ke daun atau batang.  Tetapi ada seekor semut ni (semut yang paling besar) akan sentiasa berada di pucuk atau kemuncak pokok tiin saya.  

Saya mempunyai tabiat untuk tidak membunuh serta merta apa jua serangga yang hinggap ke pokok tiin saya.  Saya akan 'membelek' dan memerhatikan terlebih dahulu serangga-serangga tersebut sebagaimana 'pokemon' pokok tiin saya. Sila klik artikel Pokemon Pokok Tiin. Pandangan dari atas memang 'sebiji' ianya kelihatan adalah seekor semut.  

Tetapi bila saya cuba close up saya dapati 'semut' ini agak pelik kerana mempunyai kaki hadapan yang agak panjang. 

Loyal Guardian of My Fig's
Setelah diselidiki melalui beberapa artikel saya merasa amat terkejut dan teruja kerana serangga yang saya ingat selama ini adalah seekor semut rupa-rupanya adalah serangga 'predator' yang mana makanan asasinya ialah semut-semut yang naik ke pokok tiin saya!

Ianya adalah seekor mentadak daun (asian ant mantis) atau juga dikenali sebagai Ant Mimic Mantis. Sebenarnya semasa muda (juvenile) mentadak daun ini akan menyerupai seekor semut dan semakin dewasa rupa semutnya akan menghilang.


Satu pos istimewa dari mentadak yang menjaga pokok tiin saya.
Saya merasa amat bersyukur diatas kurniaan dari Allah S.W.T kepada saya diatas anugerah yang sangat beharga ini.  Tidak perlulah saya meracun pokok tiin saya ini lagi kerana sudah ada makhluk Allah yang menjaganya.  


Nyum Nyum antara santapan mentadak yang menjaga pokok tiin saya ini iaitu merupakan seekor semut (maaf kualiti gambar kurang memuaskan kerana tangan menggigil sewaktu mengambil gambar ini hehehe)
Sehinggalah ke tarikh hari ini, mentadak ini dan keturunan dia tetap menjaga my 1st pokok tiin spesis black jack saya. Nikmat Tuhanmu yang mana lagi yang hendak kamu dustakan.  Syukur alhamdulillah..