Search This Blog

Sunday, December 11, 2016

KURSUS ASAS PENANAMAN POKOK TIIN


Bertempat di Formeniaga Figs Farm
Sg Ramal Dalam
Kajang
20.8.2016

Setelah menjalani experimen ujikaji selama 7 bulan keatas satu pokok tin varieti black jack (tanam atas tanah, tepi rumah), memerhati budaya dan penyesuaian pokok tersebut terhadap tanah dan iklim setempat dan juga budaya pembuahan yang unik, maka hari ini ialah masa yg terbaik utk saya memperkemas dan menambah lagi ilmu mengenai pokok yg disebut secara khusus di dalam al Quran ini.. Tanam untuk  nak makan buah hasil tanaman sendiri yang fresh dan juga dpt memproses daun nya untuk dibuat teh.. 
Peserta-peserta kursus yang datang dari pelusuk tanahair mengambil peluang semasa bekursus untuk bertukar-tukar pandangan serta kaedah penanaman pokok tiin yang efektif dan terbaik.

Peserta kursus didedahkan dengan pemilihan baja dan racun terbaik yang digunakan dalam penanaman pokok tiin.  Baja dan racun organik menjadi pilihan untuk mendapat hasil yang selamat untuk dimakan dan digunakan.  Jenis-jenis media dan bagaimana mencampurkannya untuk mendapat hasil yang terbaik juga diajar kepada kami.

Kami juga diajar untuk menyediakan dan menyemai keratan (cutting).  Media yang digunakan serta baja yang diserasikan serta pentingnya tagging untuk kelansungan verieti telah diajar oleh tenaga pengajar yang sangat berpengalaman luas yang dah biasa mengendalikan ladang seluas berekar2.TUT (air layering) juga diajar kepada peserta kursus.  Bukan senang nak mengetut pokok tiin yang sensitip ni tetapi berkat tunjuk ajar dari sifu-sifu Formeniaga tentang kaedah mengetut yang paling baik, rasanya selepas ini baru rasa konfiden nak mengetut pokok tiin yang ada kat rumah.  


Selain dari itu, peserta kursus juga diajar cara penggunaan racun yang betul.  Last sekali peserta kursus boleh beli pokok-pokok tiin yang ada dengan harga yang sangat spesel. Seronok dapat berjumpa kawan-kawan baru dan berkongsi cerita mengenai pokok tiin.