Search This Blog

Saturday, March 18, 2017

Bila Buah Tiin Masak?

Bila Buah Tiin Masak?   
  
Kedudukan tangkai buah yang tegak
Sudah Ranum dan sedia untuk dipetik.

Kepada newbie sudah tentu debaran menanti buah tiin untuk masak adalah saat-saat yang amat dinanti-nantikan.  Maklumlah dah menunggu sekian lama tetapi masih belum masak-masak lagi adalah satu pengalaman yang boleh membuatkan kita hilang sabar.  Jadi apa tandanya yang menunjukkan buah tiin kita dah masak dan boleh dipetik?

Tidak dapat dipastikan berapa lama masa diambil untuk buah tiin kita untuk masak (ripe) kerana jangkamasa tersebut berbaza antara spesis ke spesis.. hasil dari pemerhatian saya mendapati purata jangkamasa ialah antara 90 ke 120 hari (3-4 bulan).  Apabila ianya mula berputik (mata ketam) buah tiin akan membesar dengan cepat dan akan kekal dengan saiz tersebut sehingga 90-120 hari.  

Antara ciri-ciri buah tiin bila masak dan sedia untuk dipetik:
  1. Tetiba mula berubah warna.  Dari hijau kepada merah misalnya. Hampir semua buah tiin bewarna hijau (belum masak) atau belang kuning hijau tetapi berubah warna ketika hendak masak. 
  2. Bila berubah warna inilah masa yang amat sesuai untuk anda membalut buah tiin anda untuk mengelakkan dari diganggu serangga perosak.
  3. Tangkai buah mulai lentok.
  4. Mulai lembut jika dipicit-picit (dilarang memicit-micit buah tiin jika anda melawat mana-mana ladang buah tiin milik orang lain hehehe).
  5. Jangkamasa dari mula ia berubah warna sehinggalah sepenuhnya masak adalah antara 4-7 hari sahaja.  (ketika ini lah buah tiin anda akan membesar lagi secara ajaib.)
  6. Apabila tangkai buah tiin anda telah sujud sepenuhnya maka ketika itulah saat paling baik untuk memetik dan makan.
  7. Ada juga buah tiin dalam tempoh 4-7 hari ini bila disentuh ianya akan gugur sendiri dan sedia untuk dimakan.
  8. Anda dicadangkan untuk petik dan simpan dalam peti ais selama sehari. jangan basuh dulu untuk menikmati buah tiin fresh dan juicy.
  9. Anda mempunyai pilihan juga untuk membiarkan buah tiin anda masak sehingga kecut ditangkai (jika ia tidak gugur).  Buah tiin yang masak kecut ini mempunyai nilai brixx yang sangat tinggi dan rasanya sangat-sangat manis ibarat kata isteri saya : manis dia itu teringat-ingat walaupun dah makan 2-3 hari lepas!
Anda memerlukan kesabaran yang amat tinggi sementara menunggu buah tiin anda masak.  All the best and good luck.. Selamat menikmati buah tiin fresh hasil tanaman anda sendiri.