Search This Blog

Sunday, February 05, 2017

Phytophthora

Phytophthora


Penyakit fungus ni kerap menyerang dimusim hujan atau selepas hujan. Ianya selalu nya berlaku ketika musim hujan yang berpanjangan. Mungkin juga disebabkan oleh humidity  atau kadar kelembapan yang terlampau. Spora nya boleh berjangkit melalui hujan, angin, serangga dan sentuhan.  Ada empat jenis Phytophthora iaitu Phytophthora cupsia, Phytophthora infestans, Phytophthora nicotianae dan Phytophthora palmivora.

Pengalaman saya sendiri saya dapati hanya pokok tiin yang sentiasa terdedah dengan hujan yang berterusan dan kurang mendapat cahaya matahari adalah pokok yang paling beresiko tinggi untuk dijangkiti penyakit Phytophthora ini.  Ini adalah kerana pokok-pokok tiin saya yang ditanam dikawasan terbuka diatas tanah yang sentiasa menerima hujan dan panas tidak pula dihinggapi penyakit ini.  

Begitu juga dengan anak-anak pokok tiin dibawah porch kereta yang tidak kena hujan dan menerima cahaya matahari antara 2 - 6 jam sehari juga tidak dijangkiti oleh penyakit ini.


Ada 2 cara utama bagaimana ia merebak iaitu bila kering dia ikut angin atau bila basah dia turut mengalir bersama air. Daun yang diserang Phytophthora ini akan layu dan tidak bermaya.  Malah pada tompokan kelabu hitam itu urat daun akan patah.  Adakalanya ranting akan mengecut.


Ianya merupakan lecur berair didaun dan pucuk.  Bila dijangkiti ianya perlu dibuang jauh-jauh malah dicadangkan bahawa gunting yang digunakan untuk menggunting daun-daun yang dijangkiti Phytophthora ini perlu dirawat dengan cecair basmi kuman selepas ianya digunakan. 

Jangan lupa asingkan pokok yang diserang dengan kuarantinkan pokok tersebut agar tidak merebak kepada pokok lain.  Potong di bahagian yang kena serangan sehingga jumpa batang yang segar dan hijau sepenuhnya. Kesan serangan kulat ini akan jelas kelihatan dibawah kulit sekiranya batang pokok dipotong.  Ada warna seolah-olah oren dibawah kulit.
Penggunaan racun yang sistemik perlu dilakukan dengan menggunakan sebagai contoh: Amistar, Ridomil, Nativo yang dicampur sedikit dengan mancozeb untuk mendapat hasil yang lebih baik.  Juga dicadangkan penggunaan fungicide samada metalaxyl atau propamocarb, benomyl, dan fosetyl alluminuim secara bertukar ganti.

Bagi saya penanam pokok tiin dihalaman rumah, apa yang saya lakukan ialah menggunting mana-mana daun yang dijangkiti Phytophthora ini dan membuangnya jauh-jauh sambil kuarantin pokok berkenaan dengan harapan ianya tidak menjangkiti pokok-pokok yang lain.